/ Պարունակություն / Առաջին փուլի արդյունքներ. «Գյուղական տուրիզմի զարգացման»...

Առաջին փուլի արդյունքներ. «Գյուղական տուրիզմի զարգացման» ծրագիր 2024

Ամփոփվել են «Գյուղական տուրիզմի զարգացման» ծրագրի երեք մրցույթների առաջին փուլի արդյունքները։ Առաջիկայում հարցազրույցներ կանցկացվեն երկրորդ փուլ անցած մասնակիցների հետ, իսկ անհրաժեշտության դեպքում ժյուրիի անդամները կայցելեն հյուրատներ/գաստրոբակեր։

«Կանաչ հյուրատուն» և «Դարձի՛ր կանաչ հյուրատուն» մրցույթներում երկրորդ փուլ անցած հյուրատներն/հյուրանոցներն են՝

  • «Էթիունի» հյուրատուն՝ Սաթիկ Բադեյան
  • «Հովեկ» հյուրատուն՝ Գայանե Վարպետյան
  • «Կանաչ տուն» հյուրատուն՝ Անի Կոստանդյան
  • «Էկոկայան» հյուրանոց՝ Արթուր Գրիգորյան
  • «ԱլեկՍան» հյուրատուն՝ Լուսինե Մուրադյան
  • «Կալավան 7/8» հյուրատուն՝ Արթուր Գրիգորյան
  • «Սրբասար» հյուրատնային համալիր՝ Դավիթ Ղարսյան
  • «Կաղնի» հյուրանոց՝ Արծրուն Ներսիսյան
  • «Նորավանք» հյուրատուն՝ Հեղինար Հայրապետյան
  • «Ռեստարտ» հյուրանոց՝ Դիանա Աֆյան
  • «Էդգարի տուն» հյուրատուն՝ Վարսիկ Սահակյան
  • «ԱԲԱ» ռեզորթ՝ Բաբկեն Պառավյան
  • «Հոթել Իքս» հյուրանոց՝ Արթուր Մաթևոսյան
  • «Բիոգրաֆի» հյուրատուն՝ Հայարփի Հակոբյան
  • «Աժդահակ» հյուրատուն՝ Տիգրան Սիմոնյան
  • «Սագրադա Մարիա» հյուրատուն՝ Ռուբեն Մախսուդյան
  • «Ֆազենդա» հյուրատուն՝ Գոռ Գրիգորյան
  • «Կոճանց» հյուրատուն՝ Արամ Հարությունյան
  • «Սարյան» հյուրատուն՝ Գայանե Մարտիրոսյան
  • «Մանանա» հյուրատուն՝ Աստղիկ Ղազարյան
  • «Աղասու տուն» հյուրատուն՝ Ամալյա Նալբանդյան
  • «Նայս Հաուս» հյուրատուն՝ Մերի Սահակյան

«Լավագույն գաստրոբակ» մրցույթի շրջանակներում երկրորդ փուլ անցած գաստրոբակերն են՝

  • «Սարի շաֆրան» գաստրոբակ՝ Լուսինե Եգանյան
  • «Հարմոնիա գարդեն» գաստրոբակ՝ Գոհար Բարսեղյան
  • «Գալա» հյուրատուն և գաստրոբակ՝ Գագիկ Ծատինյան
  • «Երամակ» գաստրոբակ՝ Ալվարդ Մարտիրոսյան
  • «Դիվլադոս» գաստրոբակ՝ Առնակ Ավետիքյան
  • «Շեն Հաուզ» գաստրոբակ՝ Գայանե Ալեքսանյան
  • «Ջիվանի» գաստրոբակ՝ Հարություն Հովհաննիսյան
  • «Ստեփանյանս» գաստրոբակ՝ Հայկ Ստեփանյան
  • «Զովակ» գաստրոբակ՝ Գարիկ Փայտյան
  • «Armenian Pottery House» գաստրոբակ՝ Ալլա Ավետիսյան
  • «Տանիք» հյուրատուն և գաստրոբակ` Զոհրաբ Դուրյան
  • «Ադամյաններ» ագրո տուն` Էլյանորա Հայրապետյան
  • «Հովհաննես» գաստրոբակ՝ Հովհաննես Փեթակչյան
  • «Ընկուզենու տակ» գաստրոբակ՝ Լիլիթ Խալաթյան
  • «Զանգակատուն» գաստրոբակ՝ Անիկ Ասատրյան
  • «Լիթթլ Ֆարմ» գաստրոբակ՝ Տաթևիկ Մանուկյան
  • «Աժդահակ» հյուրատուն և գաստրոբակ՝ Տիգրան Սիմոնյան

«Կանաչ հյուրատուն» մրցույթի հայտերի գնահատման փուլում հաշվի են առնվել հյուրատներում ներդրված կայուն բնօգտագործման տեխնոլոգիաները և նրանց բնապահպանական քաղաքականությունը, այդ թվում՝

  • կեղտաջրերի մաքրման համակարգի առկայություն,
  • ջրի երկրորդական օգտագործում,
  • վերականգնվող էներգիայի աղբյուրների կիրառություն,
  • ջրախնայող և էներգախնայող տեխնոլոգիաների կիրառություն,
  • թափոնների տեսակավորում,
  • տեղական մթերքի օգտագործում,
  • բնապահպանական կամ էկոկրթական միջոցառումների մասնակցություն։

«Դարձի՛ր կանաչ հյուրատուն» մրցույթի համար հաշվի է առնվել կառույցի կողմից ներկայացված ծրագրի համապատասխանությունը կայուն բնօգտագործման սկզբունքներին։

«Լավագույն գաստրոբակ» մրցույթի հայտերի գնահատման փուլում հաշվի են առնվել ՝

  • գաստրոբակերում տեղական մշակույթի և խոհանոցի ներկայացվածությունը,
  • տեղական, հատկապես՝ սեփական արտադրության մթերքների օգտագործումը,
  • կայուն բնօգտագործման տեխնոլոգիաների կիրառումը, այդ թվում՝ սննդային թափոնների նվազեցմանն ուղղված միջոցառումները,
  • համայնքի հետ համագործակցությունը։

Հիշեցնենք, որ մրցույթների համար առանցքային պայմաններից էին նաև այն, որ վերջիններս պետք է պատկանեին և կառավարվեին տեղի բնակիչների կողմից և ունենային առնվազն 5 սենյակ։

Մրցույթներն անցկացվում են Գերմանիայի բնության պահպանության միության (NABU) հայաստանյան մասնաճյուղի և ACBA ֆեդերացիայի կողմից իրականացվող  «Գյուղական տուրիզմի զարգացման» ծրագրի շրջանակներում։